Tour Mode?

This Forum is for Support questions only for Ideal Flight. Please post other questions and suggestions in the General Use & Ideas Forum

Moderators: Steve Waite, SysAdmin

Tour Mode?

Postby reecemj » Thu Jul 11, 2019 12:08 am

What is it Steve? :o
Reece...Using IF10 Pro
reecemj
 
Posts: 245
Joined: Fri Mar 15, 2013 4:09 pm

Re: Tour Mode?

Postby Steve Waite » Thu Jul 11, 2019 6:52 am

We can provide a text list of ICAOs as our intended route through the airports.

In progress at the moment only works by hand editing a text file. What we do is put ICAOs in a list and we fly to each in turn from one to the next as IF chooses them in the order of the list. In Preview 10 the files are not checked so we must edit them carefully.

In Preview 11 we can put an ICAO with a time and or a Date on the line with the ICAO to determine the departure time to leave for that ICAO.
software architect at codelegend.com
equipment: i9-9980Xe 64GB 2xRTX2080ti NVLink 2TB M.2,
i9-9900X 64GB RTX2080ti 2TB M.2, i7-3960X 32GB GTX680 4TB RAID10,
NAS @7TB RAID10
Steve Waite
 
Posts: 4057
Joined: Wed Jun 29, 2011 12:02 am

Re: Tour Mode?

Postby Steve Waite » Thu Jul 11, 2019 7:30 am

We go to the Flight Gen page and at the bottom of the Airport Subsets list choose Airports Tour. With the plus button next to the dropdown list choose a file from the Tours folder or make a New Text File. Edit the file and put in some ICAOs one per line.

The next airport in a Tour File is only chosen when using the Home Page Next Flight icon or menu item.

The Build Flight buttons on Flight Gen and Browse Airports will make a flight to a destination you choose as normal.

In the next Preview we can put in the desired start times as an option.
software architect at codelegend.com
equipment: i9-9980Xe 64GB 2xRTX2080ti NVLink 2TB M.2,
i9-9900X 64GB RTX2080ti 2TB M.2, i7-3960X 32GB GTX680 4TB RAID10,
NAS @7TB RAID10
Steve Waite
 
Posts: 4057
Joined: Wed Jun 29, 2011 12:02 am

Re: Tour Mode?

Postby reecemj » Thu Jul 11, 2019 8:30 am

Thanks.
Reece...Using IF10 Pro
reecemj
 
Posts: 245
Joined: Fri Mar 15, 2013 4:09 pm

Re: Tour Mode?

Postby Steve Waite » Tue Jul 16, 2019 7:15 am

------------------------------------------- Tour Mode Help Section from the manual -------------------------------------


Tour Mode

Subsets also allow Tours. Tour files contain a contiguous list of airports to visit, one after the other. The planner shall build a route to return to the start of the file when the end is reached.

We can specify a list of airports to visit by editing with Notepad:


KMSP KMCO 12:55 9/7 KPHX 12:00 KLAX MDPC



We place an airport ICAO followed by an optional time and or date. When we load the file, the file is checked and ordered one ICAO per line.

Once we have loaded our new text file, the first line, line zero, should contain the Tour Designator: "[..]". This tour designator line prevents IF from reordering the file into a Subset alphabetic order.


[..]
KMSP
KMCO 12:55 9/7
KPHX 12:00
KLAX
MDPC




We can be more creative and specify a list of airports to visit which might give us a Hub airport with routes from and back to the Hub: The hub airport is shown with bold font:


[..]
KMSP
KMCO
KMSP
KPHX
KMSP
KLAX
KMSP
MDPC




With that file installed as our Tour, we can start where we want as usual, and we go to an outlying airport and back to our hub airport. Remember that the home airport page shows our current location for the profile, the airport we are currently at, that is not necessarily our hub airport.

When the question is asked if we wish to start at the beginning of the tour, we can apply that to move us to that location.
Pressing the Plus button to install the tour, or with the tour already loaded, allows us to choose any ICAO to move to excluding where we are located currently if that exists in the list.

We exit tour mode by applying a normal subset, for example the Complete Scenery Airports Set, at the top of the list. Incidentally, the Complete Scenery Airports Set will load in the least time of all subsets.
software architect at codelegend.com
equipment: i9-9980Xe 64GB 2xRTX2080ti NVLink 2TB M.2,
i9-9900X 64GB RTX2080ti 2TB M.2, i7-3960X 32GB GTX680 4TB RAID10,
NAS @7TB RAID10
Steve Waite
 
Posts: 4057
Joined: Wed Jun 29, 2011 12:02 am

Re: Tour Mode?

Postby Steve Waite » Tue Jul 16, 2019 7:17 am

In the next update the selection within the tour is fixed so that any ICAO can be chosen there..
software architect at codelegend.com
equipment: i9-9980Xe 64GB 2xRTX2080ti NVLink 2TB M.2,
i9-9900X 64GB RTX2080ti 2TB M.2, i7-3960X 32GB GTX680 4TB RAID10,
NAS @7TB RAID10
Steve Waite
 
Posts: 4057
Joined: Wed Jun 29, 2011 12:02 am


Return to Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron